Intervju med Jan-Olof Svantesson

Hos oss får man balans i livet! Läs om hur Janne Svante Svantesson valt att lägga upp sitt arbete för att kunna driva sin restaurang på Naxos på halvårsbasis.

Som många andra i min ålder hamnade jag på SJ, via släkt (min pappa jobbade där), och visste inte riktigt vad jag ville bli när jag blev stor. Inom järnvägssektorn har jag sysslat med det mesta, allt från växlare, tågmästare, tågklarerare till tågledare. Jag har varit chef och ledare på avdelningarna Trafikledning och Underhåll i Trafikverket. Andra mindre kända karriärer jag haft är att jag jobbat som skidlärare i Åre och Björkliden på 90-talet och mellan 2004–2005 var jag produktionsledare hos en grossist i Göteborgs Fiskhamn.

Min fru och jag har ett hus på ön Naxos i Grekland. Vi har känt att vi vill vara där mer och mer så när en restaurang blev ledig så såg vi chansen. Jag försökte men fick inte tjänstledigt från min dåvarande arb.givare. MyVi fick reda på mig, via en tidigare kollega och vi träffades i början av 2018. Vi gillade varandra så jag blev anställd av MyVi. Under sommaren 2018 när jag var i Grekland lämnade vi anbud på ett uppdrag hos Trafikverket, som vi vann.

På MyVi kallas min roll för senior rådgivare. Mina styrkor inom järnväg är min helhetssyn av verksamheten. Jag har en förståelse för de olika verksamheterna och även vad Trafikverkets kunder och entreprenörer har för behov. Förändringsledning och ledarskap är något jag brinner för.

Det bästa med att jobba hos MyVi är nog att det är som att vara egen företagare, men att man slipper de tråkiga bitarna, bokföring och liknande. Jag kan både ta konsultuppdrag under vinterhalvåret och under sommarhalvåret kan jag och min fru driva vår restaurang i Grekland.

Under juni-september driver vi en restaurang på Naxos med skandinavisk inriktning med lax, sill och skaldjur som jag tar ner från Göteborg. Den 5:e oktober kommer vi hem till Sverige och jag börjar med att gå en utbildning i Ängelholm. Den15:e oktober började jag ett uppdrag på Trafikverket där jag ska vara projektledare för banarbetsprocessen hos Kapacitetsoptimering.